Invoering Omgevingswet in 2023
De Nederlandse staat, zoals wij die kennen, is al meer dan 200 jaar oud. In de loop van die jaren zijn er allerhande wetten gemaakt die te maken hebben met onze leefomgeving: wetten over ruimtelijke ordening, bodem- en waterbeheer, milieu, natuur en geluid, bouwen en de aanleg van wegen en spoorlijnen. Al die regels en voorschriften zijn in de loop van de tijd natuurlijk aangepast en gewijzigd. Maar ze zijn nooit op elkaar afgestemd en dat leidt tot een wirwar aan voorschriften. Veel van de bestaande regels zijn verouderd: : ze staan innovaties in de weg, houden weinig of geen rekening met belangen elders of met negatieve effecten op lange-termijn.
Die afstemming moet er komen met de invoering van de Omgevingswet. Die moet bijdragen aan het bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit. Èn de wet moet bijdragen aan het doelmatig beheer, gebruik en verdere ontwikkeling van de fysieke leefomgeving met het oog op de diverse maatschappelijke functies: wonen, werken, recreëren, reizen en realiseren van vitale natuur.
Elke gemeente is zich op die nieuwe wet aan het voorbereiden. Uiteindelijk moet iedere gemeente in 2023 een eigen Omgevingsvisie hebben ontwikkeld: een strategische, lange-termijn visie op de hele fysieke leefomgeving binnen de gemeente – een visie die duidelijk makt hoe de gemeente zich binnen de regio wil onderscheiden, èn hoe ze aan de regionale kwaliteit wil bijdragen.