Voortgang
1 maart 2021 concept omgevingsvisie van de gemeente
De gemeente Meierijstad heeft een concept-omgevingsvisie. Onderstaande tekst is door ons gedownload van de site van de gemeente . Eind januari is de tekst verwijderd om ons niet bekende reden, maar het lijkt waarschijnlijk dat dit gebeurd is in verband met het stilleggen van het proces.
Samenvatting concept-omgevingsvisie in 4 thema’s
1. Onze visie voor de kernen
Winkels en horeca concentreren we in de centra van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Erp heeft een centrum waar de huidige voorzieningen kunnen blijven. Daar zien we geen gelegenheid voor verdere ontwikkeling van winkels en horeca.
In sommige wijken is er nog een buurtwinkelcentrum of een snackbar. Een winkel of café blijft mogelijk in de dorpsharten van Boerdonk, Boskant, Eerde, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Wijbosch en Zijtaart.
Duurzame evenementen zonder hinder en schade
Evenementen zijn van sociale en economische betekenis. Er gelden wel randvoorwaarden om hinder en schade tegen te gaan. Voor grootschalige evenementen is er gelegenheid op enkele terreinen buiten het stedelijk gebied, op de Noordkade en in Veghel-Centrum. In de andere centra kunnen evenementen met een lokale betekenis plaatsvinden. Van evenementen vragen we, net als van bedrijven, dat ze duurzaam gemaakt worden. Om redenen van gezondheid en milieu beëindigen we het gebruik van particulier vuurwerk en lachgas. Bij een evenement is voor professioneel gebruik van vuurwerk een uitzondering mogelijk.
Het beheer van openbaar gebied in de centra
Een centrum of dorpshart is de gezamenlijke leefruimte van bewoners van die kern. Het centrum is daarnaast ook van belang voor bezoekers. We stellen in de kernen méér eisen aan het beheer van het openbaar gebied dan in het landelijk gebied. Openbaar gebied verdient het om schoon, heel en veilig te zijn. Zwerfvuil en hondenpoep zijn onwenselijk. We stimuleren ondernemers om te blijven helpen om de stoep voor hun winkel, café of restaurant schoon te houden.
Klimaatverandering
Openbaar gebied moet beter aangepast worden aan de effecten van klimaatverandering. Dit geldt ook voor particulier terrein en gebouwen. Er zijn hevigere regenbuien, maar ook perioden van langdurige hitte en droogte. We willen dieren en planten meer kansen bieden. Ook in stedelijk gebied of op bedrijventerreinen.
2. Onze visie voor de woongebieden
Het is goed wonen en leven in Meierijstad
Er zijn aantrekkelijke centra, wijken, dorpen en verschillende soorten woonomgevingen. Voorzieningen en werkgelegenheid zijn er in onze kernen, en nabij zoals in Uden, ’s-Hertogenbosch of Eindhoven. Onze samenleving is actief in allerlei verenigingen als en in ondernemerschap.
In bestaande kernen is nog ruimte om te bouwen. Daarmee komen we tegemoet aan de woningbehoefte. Daarnaast voltooien we ontwikkelingsgebieden zoals Veghels Buiten en Scheifelaar II in Veghel, De Bolst in Erp en Zijtaart-Zuid. Bunderse Hoek in Veghel kan ontwikkeld worden voor grondgebonden, compacte woningen. Ook Schijndel biedt gelegenheid tot ontwikkeling, met het gebied Hooghekke en twee locaties (waaronder Plein 21) aan de westzijde. In Sint-Oedenrode is een ontwikkeling mogelijk tussen de Zwembadweg en Koningsvaren, in aansluiting op de wijk Kinderbos. Met goed ingerichte 30 km/u-zones en verkeerslessen bevordert Meierijstad de veiligheid. Maar voor veilig verkeer is ook ander gedrag nodig van verkeersdeelnemers.
Duurzaam en toekomstbestendig
Water-, warmte en elektriciteitsvoorzieningen van woningen en wijken gaan veranderen. Inwoners kunnen regenwater opvangen en gebruiken voor het toilet of voor de planten in de tuin. Gebouwen zijn beter te isoleren en er kan zonne-energie benut worden. De gemeente, woningcorporaties en bedrijven werken aan alternatieven voor aardgas. We vragen van huishoudens dat ze meedoen aan deze veranderingen en helpen hen daarbij. Bijvoorbeeld door subsidie te verlenen voor verduurzaming.
We kijken waar kansen liggen voor windturbines en zonne-energie. Vooral op daken, in landelijk en stedelijk gebied. Voor eigen gebruik door het huishouden of als onderdeel van een zonnepark. Zonneparken moeten landschappelijk verantwoord zijn en meerwaarde bieden.
We willen dat de leefomgeving mensen helpt om meer te bewegen voor een goede gezondheid. Wandelen en fietsen zijn belangrijk. We willen dat voorzieningen en openbaar gebied toegankelijk zijn voor ouderen, mindervaliden en gehandicapten. Het autoverkeer wordt meer elektrisch. Daarvoor plaatsen gemeente, bedrijven en inwoners meer laadpalen.
Monumentenbescherming en welstand bewegen mee met de cultuurhistorische betekenis van gebouwen en plekken. Daarbij kijken we ook naar de mate waarin ze zichtbaar zijn. Prominente gebouwen zoals een oude fabriek of een klooster kunnen een nieuwe functie krijgen. We ondersteunen die functieverandering van ons erfgoed.
3. Onze visie voor het buitengebied
Onze visie voor het buitengebied
Bodem, water, landschap, natuur, milieu en gezondheid: belangrijke elementen. In het landelijke gebied willen we deze respecteren en versterken bij activiteiten als bouwen of bedrijvigheid. Dat geldt voor gemengde en agrarische gebieden en vooral voor beekdalen en natuurgebieden. We willen een gebied met balans tussen de verschillende kwaliteiten en functies. Een gebied waar landbouw mogelijk is. Een gebied waar mensen wonen en recreatie plaats vindt, met een groen karakter.
Verder wil Meierijstad natuurontwikkeling in beekdalen, bij bossen en rondom het oude spoor van het Duits Lijntje. We vinden het gebruik van landbouwgif onwenselijk. We willen dat het ’s nachts donker is in het landelijk gebied.
De veranderende bedrijfstak van boeren en tuinders
We waarderen onze boeren en tuinders als voedselproducenten en landschapsbeheerders. Hun bedrijfstak maakt grote veranderingen door. We bieden daarom begeleiding aan boeren die hun bedrijf beëindigen. We denken mee over passende functies voor vrijkomende agrarische bebouwing. We steunen boeren en tuinders die kiezen voor een biologische methode, met promotie van gezond, duurzaam en lekker eten, en met streekmarketing. Of als ze nieuwe technieken toepassen om schoon en zuinig te produceren.
Agrarische bedrijven zorgen voor bodem, water en landschap. Daarnaast vraagt Meierijstad deze bedrijven om te zorgen voor minder geur, fijnstof en stofjes met risico’s voor de gezondheid.
4. Onze visie voor bedrijven
Meierijstad stimuleert bedrijven en helpt ze om mee te veranderen met de wereld. Bijvoorbeeld op economisch, technisch en sociaal vlak. Daarbij houden we voortdurend in het oog dat die ontwikkelingen in balans zijn met de leefomgeving. De verbinding tussen technologie en ontwikkeling van recreatie, toerisme en persoonlijke dienstverlening verdient aandacht. In ons omgevingsbeleid letten we op voldoende ruimte voor startende en kleine ondernemers.
We zien een toekomst en ruimte voor de maakindustrie en logistiek in onze gemeente. Dat brengt zwaardere milieubelastende activiteiten met zich mee. Voor zware bedrijvigheid gelden randvoorwaarden voor milieu, veiligheid en hinder. Daarnaast zijn er kansen om anders om te gaan met afval, grondstoffen, energie en warmte. Onze bedrijventerreinen kunnen knooppunten worden voor energie en grondstoffen.
We willen de bestaande bedrijfskavels beter benutten om meer bedrijvigheid een plek te geven. Op de overgang van Duin in Schijndel naar de Vlagheide breiden we het bedrijventerrein uit. Dat doen we met respect voor aanwezige waarden van natuur en cultuurhistorie.
Betere bereikbaarheid van bedrijventerreinen
Voor het verkeer naar onze bedrijven zijn veranderingen nodig. Op bedrijventerreinen moet ruimte zijn voor fietsers en voetgangers. Als werknemers niet thuiswerken, kan hun woon-werkverkeer vaker met de fiets of de bus. We investeren in betere voorzieningen voor duurzame mobiliteit.
We willen de kansen voor vervoer over de Zuid-Willemsvaart nog beter benutten. Voor een verdere verbetering van de bereikbaarheid werken we aan een verbindingsweg N279 – bedrijventerreinen Veghel-Zuidwest.