10 februari 2025 Contact met wethouder Johan van Gerwen en buurt-contact ambtenaar Roel van Aarle

In midden februari hebben wij een gesprek gehad met wethouder Johan van Gerwen (wethouder van de gemeente Meierijstad, o.a. belast met de ontwikkelingen in Sint-Oedenrode) en Roel van Aarle, ambtenaar met de taak om de contacten tussen gemeente en inwoners/organisaties van Sint-Oedenrode in stand te houden en verder te ontwikkelen.
In een prettig gesprek hebben de ontstaansgeschiedenis van eerste Werkgroep, nu Stichting KCR kunnen verduidelijken, waarna we onderstaande zaken met hen besproken hebben:

1. De Gebiedsvisie KCR:
Het is inmiddels meer dan 5 jaar geleden dat de Gebiedsvisie is aangeboden aan de gemeente. De heer van Gerwen was toen nog raadslid en heeft er toen kennis van genomen. Het gegeven dat de gemeente nooit een formele reactie heeft gegeven op deze gebiedsvisie, terwijl er wel veel waardering was voor het initiatief en de breedte van het document, was hem onbekend. Wij hebben benadrukt dat veel van wat er in de visie beschreven staat nog onverminderd van kracht is. Natuurlijk zijn er in die meer dan 5 jaar allerlei ontwikkelingen geweest. Dat betekent dat we de Gebiedsvisie opnieuw onder de aandacht van de gemeente zullen brengen, voorzien van een hoofdstuk waarin wordt ingegaan op deze ontwikkelingen.

2. Plannen Land van Kien:
Eén van die ontwikkelingen is natuurlijk het plan van de initiatiefnemers van het Land van Kien. Hun plannen zijn de wethouder bekend, waarbij de bouw van de dwarsdeelschuur voor de huisvesting van Scouting Rooi (en daarna gedeeld voor ook andere activiteiten) de meest in het oog springende ontwikkeling is. We hebben de wethouder verteld dat we dat een goed plan vinden, maar dat we zorgen hebben over de verkeersontwikkeling die dat met zich meebrengt (zie verderop in dit verslag). Vervolgens zijn we ingegaan op de bouwambitie van Land van Kien. Naast een aantal woningen voor mensen die zorg nodig hebben en verzorgers gebonden aan het totale project dat hen voor ogen staat, willen de initiatiefnemers van het Land van kien ook (liefst veel) woningen bouwen voor inwoners van Rooi. Er zou o.i. op die manier een heel nieuwe woonwijk ontstaan in dit unieke stukje natuur als hun ideeën werkelijkheid worden, waardoor de ‘Monumentwaarde’ van de hoeve en haar directe omgeving geweld aan zou worden gedaan. We hebben duidelijk gemaakt dat we ten aanzien van woningbouw van mening verschillen met de initiatiefnemers van het Land van Kien. Ze botsen wat ons betreft ook met alle andere plannen die zij zelf voor het gebied hebben. Duidelijk werd in het gesprek dat Land van Kien steeds met een deelplan komt naar de gemeente, zoals scouting en heel recent ‘agroforestry’ [een combinatie van agrarische activiteiten met bosbouw], en daar toestemming voor vraagt. Wethouder van Gerwen stelde dat de initiatiefnemers met een totaalplan moeten komen omdat het anders voor de gemeente niet te zien is waar het totale plan naar toe gaat.

3. Het kappen van een perceel bomen bij de camping.
Er is aan de rand van de camping kortgeleden een perceel met bomen gekapt, zonder de juiste toestemming van de gemeente. Provincie en gemeente zoeken uit hoe dit nu precies zo gekomen is en wat er moet gebeuren. Het was de wethouder niet precies bekend wat de stand van zaken was om dit op te lossen.

4. De zandpaden van en naar de Hoeve en het bestrate deel van Kinderbos:
Inwoners van ons gebied die 26 november jl. naar de informatiebijeenkomst zijn geweest van het Land van Kien over de mogelijke komst van scouting naar het Land van Kien, hebben daar meegekregen dat het halen en brengen van de scouts nog op een praktisch probleempje stuit: langs welke weg, langs welk pad. Duidelijk werd toen dat zij met een voorstel naar de gemeente moesten komen, waarbij op dat moment voor hen 4 alternatieven mogelijk waren. Daarbij werd o.a. gesproken over een directie verbinding van de dwarsdeelschuur naar de Zwembadweg. Recent werd duidelijk dat ze nu opteren voor het halen en brengen van de scouts via de weg Kinderbos (dus langs de woningen aan Kinderbos en dan links af richting hoeve). Dat gaat naar hun eigen berekeningen een piekbelasting opleven van 300 auto’s op die dagen, en dat over een weggetje van 3 meter breed. Bij hun planning zijn het werkverkeer van de acupunctuurpraktijk en de landbouwvoertuigen niet meegenomen. Het aantal woningen langs de weg dat genoemd is klopt bovendien niet, omdat er ook woningsplitsing heeft plaatsgevonden. Nu is het al vaak een probleem door landbouwvoortuigen en de bijna onmogelijkheid om elkaar in twee rijrichtingen te passeren. Het sluipverkeer als gevolg van de werkzaamheden aan de Ollandseweg heeft al duidelijk gemaakt dat deze weg niet geschikt is. Wij hebben nog eens gewezen als alternatief op de oprit vanaf de Ollandseweg naar de Hoeve: veel breder, maar moet dan wel opgeknapt worden. We hebben het idee dat we onze zorgen duidelijk hebben kunnen maken. De wethouder zegde toe die zorgen mee te nemen.

5. Bouwplan Zwembadweg:
We hebben toegelicht waarom we in 2023 een zienswijze hebben ingestuurd over de bouwplannen aan de Zwembadweg. Verduidelijkt hebben we nogmaals dat we niet tegen de bouwplannen zijn, maar dat het o.i. nóg beter had gekund (draaien van huizenblokken, andere plek van de hoogbouw, meer sociale woningbouw, zorgen over verkeer). We hebben onze teleurstelling uitgesproken over de reactie van de gemeente op de zienswijze, net als op de andere ingediende zienswijzen: een standaardbriefje. Je voelt je dan niet serieus genomen. We hebben hem de suggestie gedaan de inspraakprocedure te herzien, naar voren te halen in de plannenmakerij en om met indieners van bezwaren even aan tafel te gaan om een en ander door te spreken. Dat kan voorkomen dat mensen naar de Raad van State lopen om bezwaar in te dienen (zoals nu gebeurd is door de direct aanwonenden van het Mahlerplein, wat wij goed begrijpen). We hebben hem verteld dat we het betreuren dat de bouw van deze zo noodzakelijke woningen nog steeds niet kan beginnen. Onze suggestie over de inspraakprocedure werd ook door de wethouder meegenomen (ter informatie: de Raad van State houdt eerste helft maart een zitting over deze zaak).

6. Verkeerssituatie:
Aan het einde van het gesprek kwam de wethouder nog eens terug op de verkeerssituatie in de wijk. Hij deelde onze zorg en gaf aan dat hij de verkeersdeskundige van de gemeente opdracht gaat geven de totale verkeerssituatie van het hele gebied (dus inclusief de omsluitende wegen Zwembadweg, Ollandseweg, Schootsedijk en alle zandpaden) opnieuw te bekijken en waar noodzakelijk met voorstellen tot aanpassing te komen. Met de nieuw te bouwen wijk (Zwembadweg) wordt de verkeersdrukte daar nog nijpender, geen fietspad gepland, weg is smal, parkeerplaatsen voor gehandicapten zijn een probleem enz.

Tenslotte gaf de heer van Gerwen ons het advies contact op te nemen met de voorzitter bewonersvereniging Kienehoef, waardoor gedeelde zorgen besproken kunnen worden. We zullen dit doen.