Voortgang
17 oktober 2023 Inleiding artikel ED over bouwplannen gemeente
In het Eindhovens Dagblad van 17 oktober jl. stond een artikel over de stappen die de gemeente Meierijstad zet als voorbereiding op een groot woningbouwplan rond de Heikampenweg (het besluit van De Raad om € 350.000 ter beschikking te stellen voor onderzoek naar de mogelijkheden en het voorstel van B & W om nu €7.000.000 te reserveren voor nieuwe stappen die naar aanleiding van dat eerdere besluit van de Raad gezet moeten worden).
Dit gebied is al eerder aangewezen als locatie waar de gemeente haar oog op heeft laten vallen voor de noodzakelijke bouw van een groot aantal nieuwe woningen. In verschillende contacten met de gemeente heeft de toenmalige werkgroep KCR en recent de stichting KCR laten weten dit een prima locatie te vinden voor nieuwbouw, temeer omdat er al goede ontsluitingen zijn en het centraler ligt in Meierijstad. Mede daarom juichen we deze stappen van de gemeente dan ook toe. Samen met de realisatie van het nieuwbouwplan naast de Zwembadweg (ook wel Kinderbos-Noord genoemd) verzekert de gemeente ons van voldoende nieuwe woningbouw in de komende jaren. We spreken de wens uit dat starters op de woningmarkt veelvuldig in deze plannen aan bod komen.
Stichting KCR.
College Meierijstad vraagt ruim 7 miljoen voor woningbouwplan in Sint-Oedenrode
SINT-OEDENRODE – Een gebied ter grootte van 29 voetbalvelden in het noorden van Sint-Oedenrode moet in de toekomst ruimte gaan bieden aan 550 woningen. Om die plannen verder voor te bereiden vragen Burgemeester en Wethouders nu ruim 7 miljoen euro extra geld.
Janske Mollen 17-10-23, 14:00 Bron: ED
De raad stelde in september vorig jaar al 350.000 euro ter beschikking om tot een woningbouwplan te komen voor het gebied bij de Heikampenweg en Noordelijke Randweg in Sint-Oedenrode. De 7.280.000 euro die nu wordt gevraagd is deels bedoeld om nieuwe kostenposten te kunnen betalen. Zo moeten aanpassingen aan de klimaatveranderingen en de energietransitie in een stedenbouwkundig plan worden verwerkt en draagvlak bij de Provincie Noord-Brabant worden gecreëerd.
,,Dat leidt tot een langere doorlooptijd en daarmee een grotere claim aan interne uren en meer onderzoekskosten vooraf”, aldus een gemeentewoordvoerder. ,,Het eerder beschikbaar gestelde krediet is hierdoor niet toereikend.”
Meierijstad schat in dat de kosten voor de interne uren dit jaar en volgend jaar op 730.000 euro uitkomen. 250.000 euro schatten ze nodig te hebben voor de uit te besteden taken en om gronden in het gebied te kunnen aankopen vragen ze nu 6.300.000 te reserveren.
Voorkeursrecht voor de gemeente
Meierijstad had op het gebied al eerder de Wet voorkeursrecht gemeenten gelegd. Een claim die inhoudt dat woning- of grondbezitters in het gebied eerst bij de gemeente hun eigendom moeten aanbieden voor verkoop.
Die Wvg-claim verloopt voor een klein deel in 2025 en voor het merendeel van het gebied halverwege volgend jaar (zie kaartje). Dat laatste, grote deel wil Meierijstad langer ‘onder controle houden’. ,,De verlenging daarvan zijn we voor aan het bereiden”, zegt de gemeentewoordvoerder.
Hoewel er nog geen concreet woningbouwplan ligt, wordt ingestoken op de bouw van woningen voor jongeren of starters, gezinnen en vitale senioren. Bovendien moet het plan ruimte bieden voor bijzondere woonvormen zoals geclusterd wonen, zelfbouw, collectieve woningbouwprojecten en duurzaam en ecologische bouw.
Het gebied bij de Heikampenweg en Noordelijke Randweg in Sint-Oedenrode waar Meierijstad 550 woningen wil bouwen in de toekomst. Op het blauw gemarkeerde deel ligt tot 2025 een Wet voorkeursrecht gemeenten-claim, op het rode deel tot juni 2024. De laatste wordt nu verlengd. © Gemeente Meierijstad