24 juni 2024 Glyfosaat en de bomen van ’van den Berk’.
Tijdens de bijeenkomst die Samenbuurt 23 april jl. had georganiseerd met de initiatiefnemers van ‘het Land van Kien’ (i.c. de gebroeders Jansen en de gebroeders Hellings) bleek dat er wat onrust was onder de bewoners van onze wijk over het gebruik van glyfosaat op de agrarische gebieden grenzend aan Kinderbos. De dagen daarna bleek dat die onrust breder was dan alleen onder de aanwezigen die avond. Dat was voor Stichting KCR aanleiding om een brief uit te laten gaan naar de directie van het bedrijf ‘van den Berk’. Er kwam snel antwoord en we werden uitgenodigd om over onze zorgen te komen praten.
Op maandag 24 juni zijn Peter van Esch en Frans Hulzink naar Boskant gegaan, waar we een goed gesprek hebben gehad met Pieter vanden Berk (algemeen directeur) en Dennis Smarius (productie en logistiek manager). Op hun initiatief was ook Roel Jansen (Land van Kien) bij het gesprek aanwezig. Uit het gesprek kwam het volgende naar voren:
- Het is van den Berk bekend dat er onrust is over het gebruik van glyfosaat in het algemeen, en door onze brief weten ze nu ook dat er onrust over is in de wijk Kinderbos.
- Door de berichtgeving in de media van de laatste tijd is het algemeen bekend dat het gebruik van glyfosaat door de EU nog voor 10 jaar is gedoogd, voor bedrijfsmatige toepassing. Particulieren mogen het niet langer gebruiken.
- Pieter van den Berk stelt het op prijs dat we met onze vragen naar hen toegekomen zijn.
- Over het gebruik van glyfosaat is het volgende te melden:
- In het recente verleden werd glyfosaat gebruikt door het te vermengen met kleine druppels water en te spuiten over de akkers/velden waar onkruid bestreden moest worden. Nadeel was dat het met de wind op andere plekken terechtkwam dan was bedoeld. Bovendien bestond zo gevaar voor de gezondheid van mens en dier.
- Tegenwoordig wordt het gemengd (via andere doppen) met dikkere druppels water, en bij van den Berk gericht rondom de boomstam waar het bestrijden van onkruid minder makkelijk machinaal gaat. Door het te mengen met grotere druppels water en zo te spuiten op de akkers/velden is er veel minder gevaar voor de gezondheid.
- Voor het gebruik van glyfosaat zijn normen opgesteld: op een akker met aardappelen of maïs mag per hectare 3 tot 6 liter (onverdund) glyfosaat worden gebruikt per jaar. Voor een boomkwekerij mag 0,4 liter (onverdund) glyfosaat worden gebruikt per hectare per jaar (slechts 1/8 tot 1/15 dus van de hoeveelheid bij maïs of aardappelen).
- Het spuiten gebeurt met dezelfde machine als het maaien (met een ander opzetstuk). Bij van den Berk wordt elke akker 3 à 4 keer per jaar gespoten, en diezelfde machine gaat 6 à7 keer per jaar het land op om het onkruid te maaien. Het is dus beslist niet zo dat elke keer als je de machine ziet er glyfosaat aan te pas komt.
- Met het ‘Land van Kien’ is inderdaad afgesproken om geen glyfosaat te gebruiken waar vee graast. Juist omdat er gespoten wordt is dat voor grazend vee niet gezond.
- Besproken is het opschorten van bouwprojecten binnen een straal van 50 meter van akkers waar glyfosaat wordt gespoten. Dit was voor Pieter van den Berk onbekend. Het kan een gemeentelijke maatregel zijn, per gemeente verschillen die nogal eens.
- De wet- en regelgeving over het gebruik van glyfosaat is al jaren in beweging. De druppelmethode met de nieuwe doppen is veel veiliger dan eerder. Toch verwacht Pieter van den Berk dat er nog meer gaat veranderen. Zij zijn als bedrijf bewust van de gevaren van glyfosaat en lopen voorop, naar eigen zeggen, waar het gaat om het inperken van gevaren (er zijn b.v. nog zat ondernemers die sproeien). Zij vertrouwen daarbij op de toetsing door het CTGB (College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden). Als er een veiliger middel op de markt komt, of als het mogelijk is het onkruid machinaal beter uit de grond te trekken dan tot nu toe het geval is, zullen ze daar zeker toe overgaan.
Het is niet aan Stichting KCR om een standpunt in te nemen over het gebruik van glyfosaat op basis van de door ‘van den Berk’ gegeven informatie. Wij zijn hen dankbaar voor de uitgebreide informatie die ze hebben gegeven en de openheid over hoe ze omgaan met glyfosaat, tot nu toe en de mogelijke veranderingen in de toekomst. Wij danken hen daarvoor.
Met het doorgeven van deze informatie denken we u een dienst te doen. Vragen die bij u leven zijn hopelijk beantwoord, onrust is mogelijk veranderd in duidelijkheid.
Op onderstaande foto de machine die zowel kan druppelen als maaien, als de goede hulpstukken (of doppen) er maar opzitten.
Peter van Esch,
Frans Hulzink.