Voortgang

31 januari 2023 Naar aanleiding van het artikel in De Mooi Rooi Krant waarin een raadslid zegt het burgerinitiatief van de KCR-Werkgroep niet te kennen

Naar aanleiding van het artikel in De Mooi Rooi Krant waarin een raadslid zegt het burgerinitiatief van de KCR-Werkgroep niet te kennen, hebben wij onderstaande brief naar alle “nieuwe” raadsleden en collegeleden gestuurd

Brief aan “nieuwe’’ raadsleden en wethouders gemeente Meierijstad.

Aan: “Nieuwe” raadsleden en wethouders gemeente Meierijstad.

Onlangs heeft een nieuw raadslid een interview met de MooiRooiKrant gehad (ed. 11 jan jl., p. 16).
Daarin stelde hij nog nooit van het burgerinitiatief “Omgevingsvisie KCR”(Kinderbos-Cathalijne-Rijsingen) te hebben gehoord. Dat heeft ons, als Werkgroep KCR, aan het denken gezet
Wij kwamen tot de conclusie dat ons initiatief, niet bekend is bij raadsleden en wethouders die de vorige bestuursperiode niet hebben meegemaakt.

Deze brief heeft als doel U (nieuwe leden van College en Raad) bekend te maken met ons Burgerinitiatief.

In het kort de voorgeschiedenis hiervan:
In 2019 ontmoette een groepje inwoners elkaar op een buurtfeest.
Het nieuws was, dat de laatste eigenaren van de monumentale hoeve Arbeidslust (Ollandseweg, Sint-Oedenrode) waren overleden, en dat er geruchten rondgingen over verkoop en grondtransacties: de erven van hoeve Arbeidslust zouden die met omliggende gronden willen verkopen aan een projectontwikkelaar!

We besloten – op basis van de participatieparagraaf in de Omgevingswet – te anticiperen op de komst van de wet ‘Omgevingsvisie’ en zijn met een werkgroep van 11 mensen aan de slag te gaan op basis van de BREEAM-methodiek. (BREEAM is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen en gebieden te bepalen en is ontwikkeld door advies- en onderzoeksbureau BRE (Building Research Establishment) uit het Verenigd Koninkrijk. BREEAM staat voor: Building Research Establishment Environmental Assessment Method.)
Dit deden we in samenwerking met de Gemeente, die ons ten dienste heeft gestaan bij vragen die wij hadden tijdens ons onderzoek.
Onze – toen nog – voorlopige bevindingen hebben wij aan de inwoners en de bedrijfs- en grondeigenaren in het KCR-gebied gepresenteerd in 6 bijeenkomsten in de ‘Helden van Kien’.
Hun op- en aanmerkingen hebben wij daarna in een uitgebreid rapport verwerkt. Dit rapport is begin 2020 gepubliceerd (zie: www.kcrgebiedsvisie.nl).

We werden uitgenodigd door het College, (nog vóór de publieke bekendmaking!) om aan hen een presentatie te geven (zie: https://www.kcrgebiedsvisie.nl/wp-content/uploads/2020/02/Gebiedsvisie-KCR-Presentatie-2020.pdf)

Het College reageerde enthousiast en toonde zich complimenteus over het rapport.
Daarna hebben we dezelfde presentatie gegeven op een Beeldvormende Avond in het Bestuurscentrum. Ook hier waren de reacties louter enthousiast.
Vervolgens hebben wij alle inwoners een folder overhandigd (zie Bijlage)
Op uitdrukkelijk verzoek van de burgemeester hebben we geconcretiseerd wat we verwachten van de Raad. We hebben daarop een brief naar de Raad gestuurd (zie: Bijlage).

Sindsdien zijn wij intensief betrokken bij een aantal projecten in onze omgeving. Een aantal doelstellingen is echter nog niet gerealiseerd. Deze liggen deels op het vlak van voorzieningen (ontmoetingsplaats voor bewoners) en daar mee samenhangende bewonersactiviteiten.

Bij deze hopen wij U – voor dit moment – voldoende bekend gemaakt te hebben met ons burgerinitiatief. Uiteraard hopen wij op Uw steun bij het bereiken van onze verdere doelstellingen.

Wij zijn graag bereid U nadere informatie te verstrekken, mocht U daar belangstelling voor hebben.

Met hartelijke groet,

Romano van der Meijden
Voorzitter werkgroep KCR

BIJLAGE

Geachte raadsleden,

Wij, de initiatiefgroep gebiedsvisie KCR (Kinderbos, Cathalijne, Rijsingen), willen graag ons initiatief onder Uw aandacht brengen.
Dit doen wij omdat de burgemeester ons op 21 januari, na de presentatie voor het College van B&W, heeft gevraagd om duidelijk te maken wat wij van de gemeente verwachten naar aanleiding van ons onderzoek.

De gebiedsvisie is door ons in eerste instantie geschreven, omdat wij ons zorgen maakten over de activiteiten van projectontwikkelaars in ons gebied. Vervolgens hebben wij met een tiental medebewoners uit de verschillende delen in ons gebied, een feitenonderzoek gestart.
Het richtte zich op 8 deelgebieden:

Vervolgens zijn wij een “participatieslag” ingegaan waarbij we alle inwoners en andere belanghebbenden betrokken hebben (o.a. grondeigenaren, ondernemers, projectontwikkelaars, Gemeente, Waterschap, Woonmeij, Welzijn Meierij).

Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een rapport dat in separate bijeenkomsten aan college, inwoners en tijdens de Beeldvormende avond van 20 februari is gepresenteerd.
Het rapport is veelomvattend en beslaat ruim 300 pagina’s; de aanbevelingen daarin zijn door ons “vertaald” naar het “Rad van Meierijstad” dat gebaseerd is op een 16-tal elementen met betrekking tot “Mens, Milieu en Economie”.

De volledige inhoud van ons rapport en de presentatie kunt U vinden op www.kcrgebiedsvisie.nl.

Wij willen U graag kenbaar maken wat de belangrijkste adviezen zijn die wij aan de raad willen geven zoals ons door de burgermeester verzocht is.

  1. Kom tot een evenwichtige keuze ten aanzien van bouwen in ons gebied; die keuze/ beslissing dient ons inziens gebaseerd te zijn op een transparant beoordelingskader voor mogelijke bouwlocaties in geheel Meierijstad, waarbij gecombineerde belangen van mens, natuur en economie zorgvuldig worden afgewogen. Ontwikkel hiervoor een transparante methode gebaseerd op voornoemde criteria.
  2. Volg het nieuwe provinciaal beleid (probeer bouwen buiten bebouwde kom te voorkomen) c.q. heroverweeg de provinciale aanwijzing (30 jaar geleden bepaald en inmiddels niet meer in overeenstemming met de huidige maatstaven) van het gebied westelijk van Kinderbos tot potentieel zoekgebied.
  3. Merk KCR-gebied aan als recreatief-toeristisch ontwikkelgebied.
  4. Faciliteer een ontmoetingsplek voor KCR-bewoners (bewoners nemen de exploitatie voor hun rekening.)
  5. Ontwikkel in overleg met de bedrijven in het KCR-gebied beleid voor een klimaat-neutrale bedrijfsvoering.
  6. Ontwikkel met Woonmeij in verband met veranderende woonwensen, beleid voor woningaanpassingen in Kinderbos/Cathalijne voor het groeiend aantal eenpersoonshuishoudens.
  7. Ontwikkel beleid dat verdere verdichting van Ollandseweg en Bobbenagelseweg voorkomt.
  8. Benut eventueel mogelijkheden om te bouwen op bestaand bestemmingsplan binnen de bebouwde kom (Kinderbos-Noord).

Ten aanzien van punt 1 hebben wij wethouder Goijaarts inmiddels gevraagd ons te blijven betrekken bij ontwikkelingen met betrekking tot eventuele bebouwing van delen van het KCR-gebied.

Met hartelijke groet

Initiatiefgroep KCR-gebiedsvisie