Voortgang
Mei/juni 2023 Visie van KCR op de ontwikkeling van het gebied Kinderbos-Cathalijne-Rijsingen
Inleiding.
In 2019 publiceerde de werkgroep KCR haar gebiedsvisie in een lijvig document. Dit document werd door een groep betrokken bewoners van een prachtig stukje Meierijstad aangeboden aan de gemeente Meierijstad, als bijdrage aan de omgevingsvisie, die elke gemeente – oorspronkelijk – op 1 januari 2011 gereed moest hebben, overeenkomstig de ‘Omgevingswet’.
De invoering van deze ‘Omgevingswet’ is een aantal keren uitgesteld, maar wordt op 1 januari 2024 van kracht en vervangt dan de huidige ‘Wet ruimtelijke ordening’.
In de Omgevingsvisie kunnen overheden hun beleidsvorming op het gebied van de fysieke leefomgeving vastleggen en uitvoeren. Op niet al te lange termijn moeten alle gemeentes klaar zijn met hun visie op de ontwikkeling van alle gronden in de gemeente
Van meet af aan is KCR er zich bewust van geweest, dat er individuen, organisaties, stichtingen, of bedrijven zijn, die plannen hebben voor de ontwikkeling van delen van ons KCR-gebied, met name rond Hoeve Arbeidslust of Kienehoef. Daar dus, waar het uitgangspunt van KCR altijd is geweest: behoud van de natuur met zijn zandpaden, zijn ecologische diversiteit en variëteit aan flora en fauna.
Ook het heide-ontginningslandschap rond Hoeve Arbeidslust of Kienehoef heeft hierin een essentiële plaats.
Er zijn, naast de visie van KCR, vanzelfsprekend ook andere visies op de ontwikkeling van het KCR-gebied. Mede vanwege het tekort aan woningen, dringt zich natuurlijk de vraag op in hoeverre dit gebied, zo dicht tegen de bebouwde kom van Sint-Oedenrode aan, rijp moet worden gemaakt voor woningbouw. In dit gebied ligt een stuk grond – tussen de Zwembadweg, de wijk Kinderbos en Koningsvaren – dat door de gemeente al jaren eerder aangewezen was voor woningbouw.
De gemeente Meierijstad duidt dit gebied meestal aan met de term ‘stedenbouwkundig plan Zwembadweg’; vaak ook wordt het ’Kinderbos Noord’ genoemd. Het is goed je te realiseren dat we het dan steeds over hetzelfde stukje grond gaat. Eind 2021 heeft de gemeente een eerste presentatie gegeven van de plannen, waarbij rekening werd gehouden met de ‘verordening doelgroepen woningbouw gemeente Meierijstad’ – of in begrijpelijker taal: welke mensen hebben wat voor soort huizen nodig. Daarbij spelen inkomsten, leeftijden, vierkante meters grond en kubieke meters woonruimte, starten en doorstromen, huren of kopen een rol.
Inmiddels is besloten, dat Kinderbos-Noord een honderdtal woningen zal gaan bevatten.
De visie van KCR.
1. Woningen
Voor het ‘stedenbouwkundig plan Zwembadweg’ hebben we van het begin af aan contact gehad met de gemeente. Daarbij is door ons uitgesproken:
- Dat er woningen bijgebouwd moeten worden, begrijpen we als KCR, en we hebben er begrip voor dat dit gebied daarvoor is aangewezen, temeer omdat er al een bestemming ‘bouwen’ op dit gebied lag vanaf begin van deze eeuw, wat toen, vanwege veranderingen in het koop- en huurgedrag van de plaatselijke bevolking, niet tot huizenbouw heeft geleid.
- De door de huidige gemeente voorgestelde verdeling van soorten woningen op basis van de ‘verordening doelgroepen woningbouw gemeente Meierijstad’ (25 tot 30% z.g. sociale woningbouw), vinden wij een goed plan.
Omdat er ook goedkoop gebouwd zal moeten worden, hebben we begrip uitgesproken voor het bouwen in twee woonlagen. We hopen dat het bij max. twee bouwlagen beperkt blijft. Ook hebben we uitgesproken, er van uit te gaan, dat de wijk een groen karakter zal krijgen met genoeg ruimte voor struiken en bomen. De geplande 100 woningen leidt natuurlijk ook tot ongeveer 150 auto’s. Daarom is het van groot belang dat er in het uiteindelijke ontwerp parkeervoorzieningen worden opgenomen. - Dat de kwaliteit van Koningsvaren (zandpad met groenstrook en afwatering) voor ons van groot belang is, hebben we bijzonder benadrukt. Koningsvaren is een frequent gebruikt fiets- en wandelpad, dat door de inwoners van o.a. Kinderbos en Cathalijne gebruikt wordt voor recreatie, als wandelpad met de hond en als verbindingsweg naar Streekpark de Kienehoef. Ook de daar aanwezige variëteit aan vogels en klein wild wordt bijzonder gewaardeerd. Als verkeersader wordt Koningsvaren nauwelijks gebruikt: alleen land- en tuinbouwvoertuigen maken er gebruik van. KCR streeft ernaar dat zo blijft. We vinden dan ook dat Koningsvaren in géén geval een ontsluitingsweg mag zijn voor auto’s en andere gemotoriseerde voertuigen van of naar de nieuw te bouwen wijk Kinderbos-Noord. Tevens hebben erop gewezen dat er een brede groenstrook tussen Koningsvaren en de nieuw te bouwen wijk moet zijn, zodat de te bouwen huizen op Kinderbos-Noord aan het oog onttrokken worden, en het huidige landschappelijk karakter van het pad Koningsvaren in stand blijft. Ook zal dan de aanblik van buitenaf hetzelfde blijven als de aanblik van de reeds bestaande wijk Kinderbos.
- In de loop van 2022 werd bekend, dat de gemeente plannen heeft voor een grootschalige nieuwbouwwijk aan de noordoost-grens van de bebouwde kom van Sint-Oedenrode. Het gaat daarbij om een wijk van ongeveer 600 wooneenheden, ten noorden van de Heikampenweg, ten oosten van de Schijndelseweg. Het plan kreeg de naam Heikant-Noord.
- Deze locatie is door ons in 2019 reeds aan de gemeente voorgesteld als alternatief voor bouwplannen in het KCR-gebied.
- In deze tijd van woningtekort en een stop op woonplannen in verband met de CO2-uitstoot, snappen we de struggle van de gemeenten met nieuwbouwplannen. Juist het gericht zijn op één groot plan, in plaats van meerdere kleine bouwplannen, kan het proces versnellen en tijd en geld besparen in de ‘papieren fase’.
- Dit maakt bovendien ook de bescherming van natuurgebieden makkelijker te realiseren, omdat er ruimte is voor het realiseren van nieuwbouw. KCR heeft dan ook naar de gemeente uitgesproken gelukkig te zijn met de keuze van de door ons geadviseerde oplossing.
- In het verlengde van beide bovenstaande punten zijn we van mening, dat zorgvuldig moet worden omgegaan met het groen in het KCR-gebied. Het gebied moet niet worden volgebouwd met vrijstaande woningen of rijen of groepjes woningen. We denken, dat voor de ontwikkeling van de centraal gelegen ‘Hoeve Arbeidslust’ een uitzondering kan worden gemaakt. Een goed functionerende hoeve met arbeidsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vraagt om aanpassing van die gebouwen, om er een beperkt aantal wooneenheden te kunnen bouwen.
- Het KCR-gebied wordt alom geprezen vanwege zijn oorspronkelijk, landschappelijk karakter. Het behoud van dit landschap met de bestaande heide-ontginningsstructuur is voor ons van zeer groot belang. Of daarbij extra berging voor regenwater nagestreefd kan worden, valt te bezien. Het gebruik van het land is agrarisch en puur natuur. Wat betreft de natuur: er zijn gemengde loofbossen, met vooral inheemse soorten. Juist deze combinatie maakt het voor wandelaars en fietsers tot een erg aantrekkelijk gebied. De wegen/paden door het KCR- gebied zijn vooral zandpaden. Die geven het landschap mede zijn rustieke karakter. We streven er dan ook naar dit landschap zo te houden.
2. Hoeve Arbeidslust/Land van Kien
Het project ‘Land van Kien’ is in het KCR-gebied zeker een heel belangrijke ontwikkeling!
Wat de KCR-Werkgroep betreft, past het projectdeel, dat in het kader van de ’Boer tot bord’-filosofie ontwikkeld wordt, – mits kleinschalig toegepast -, prachtig in de visie, die wij begin 2020 aan B&W en de Raad hebben gepresenteerd.
De initiatiefnemers hebben nog verdere plannen, waar wij dan weer “minder enthousiast” over zijn.
Op 21 juni hebben wij, als bestuur van KCR een gesprek met de eigenaren van het ‘Land van Kien’, met als doel het verschil van inzicht te bespreken.
We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.
3. De Ollandseweg.
In de afgelopen periode heeft de gemeente ook de herinrichtingsplannen voor de Ollandseweg gepresenteerd. Ook hier heeft KCR zich gebogen over de voorstellen van de gemeente en mee gediscussieerd. Met het uiteindelijke ontwerp zijn we tevreden. Enkele van de belangrijkste aanpassingen zijn:
- Fietspaden aan beide zijden van de weg, met een breedte van 2.5 meter, met witte strepen langs de zijkant. De fietspaden worden in beton uitgevoerd en zijn daarmee zo glad mogelijk.
- De weg zelf is overal minimaal 5 meter breed. Bij de kruisingen met andere wegen is er een vluchtheuvel in het midden, zijn er snelheidsremmers (verhogingen) en is de loop van de weg duidelijk met witte strepen aangegeven. Die witte strepen zullen trouwens langs heel de weg aan beide kanten worden aangebracht.
- Binnen de bebouwde kom worden voor de weg geluidsarme klinkers gebruikt.
- Het wandelpad langs de Ollandseweg ter hoogte van Zwembadweg tot aan Laan ten Rode komt te vervallen.
- De parkeervakken tussen de Laan ten Rode en de rotonde bij de Koninginnelaan worden diagonaal aangelegd, de weg wordt er verbeterd.
En waar staan we nu?
KCR is zich, zoals eerder beschreven, bewust van de verschillende visies op de ontwikkeling van dit stukje natuurlijk/cultureel erfgoed. Daarom is KCR de discussie met anderen nooit uit de weg gegaan. In juni gaan we opnieuw aan tafel met de initiatiefnemers van het ‘Land van Kien’. Zij hebben hun wens om een aantal wooneenheden te bouwen langs verschillende kanalen naar buiten gebracht en ook zij zoeken naar overleg met anderen. Het is geen geheim dat zij deels andere mogelijkheden zien voor het KCR-gebied dan wij in onze beleidsvisie hebben geschreven.
We zullen u bij nieuwe ontwikkelingen steeds via de website op de hoogte houden. Mocht u graag steeds zo snel mogelijk alles willen weten, dan kunt u zich opgeven voor de nieuwsbrieven die we uitgeven. Ruim 60 mensen zijn u voorgegaan. Geef uw mailadres dan even door aan: info@kcrgebiedsvisie.nl